Den norske eliteserien – Tippeligaen

Den norske eliteserien, kjent som Tippeligaen fordi den har vært sponset av Norsk Tipping fra 1990 til 2016, er den øverste av herrefotballens divisjoner. Tidligere har denne serien vært kjent under navnene Hovedserien, Norgesserien, Toppserien (dette navnet er nå offisielt tatt av kvinnefotballen) og 1. divisjon.

16 lag spiller i serien

Fra 2009 har det vært med 16 lag i serien (tidligere besto serien av 14 lag), og hvert lag spiller to kamper, en hjemmekamp og en bortekamp. Sesongen er lang, og varer fra vår til høst. Poengene avgjør hvert lags plass på tabellen, og de to lagene som havner nederst på tabellen, rykker ned til 1. divisjon (OBOS-ligaen). Det tredje siste laget har siden 2012 spilt kvalifiseringskamper om sin plass i eliteserien med lagene som har havnet på 3.-6.-plass i 1. divisjon. De to beste lagene i 1. divisjon rykker opp i Eliteserien.leage1

Hva venter de beste lagene?

Laget som vinner serien, får spille for å kvalifisere seg til neste sesongs Champions League, mens andre og tredje lag på tabellen får spille om å delta i Europa League (tidligere kjent som UEFA League, frem til 2009).

Lagene som dominerer serien i 2016

Våre største fotballstjerner, med sine totalt 24 titler, er også i år Rosenborg, og de ligger i toppen av Eliteserien. De siste årene har også Molde og Strømsgodset gjort seg bemerket i serien, men i år er det da Brann og Odd som følger den trønderske stormesteren. Molde ligger i år på femteplass, og Strømsgodset har funnet seg til rette på en sjuendeplass. Poengene fordeles med null poeng for tap, ett poeng for uavgjort og tre poeng for seier. Dersom to lag har like mange poeng, blir den avgjørende faktoren målforskjellen. Det vil si at man trekker antall mål sluppet inn fra antall skåringer. Dersom dette ikke er nok, avgjøres plasseringen ved hjelp av de to lagenes resultater i kampene mot hverandre.football2

Bunnlagene i år

Med stor synd og skam kan vi melde at nordnorske lag glimrer med sitt fravær, og Bodø/Glimt har havnet under linja i år, og vil dermed ryke ut av Eliteserien fra 2017. Dette må være kjedelig for nordlendingene, da laget bare har ett poeng mindre enn Stabæk, som så vidt klarte å karre seg til siste serieplassen. I tillegg har tidligere vinner av Eliteserien, Start, falt helt ned på sisteplass denne sesongen. Med nesten dobbelt så mange poeng som Stabæk, er det nok kjipt for Bodø/Glimt, men poengene har ikke sittet løst for de nederste sju lagene i Tippeligaen i år – det skiller bare åtte poeng fra 10. plass til 15. plass.

Statistikken bak Eliteserien

For denne serien har det blitt skåret totalt 663 mål, og over 1,6 millioner tilskuere har blitt registrert tilstede på kampene. Det betyr at kamper i Eliteserien har et gjennomsnittlig tilskuertall på nesten 7.000 personer, noe som er ganske bra til lille Norge å være. De fire lagene som har kapret flest av disse fansene er Rosenborg på topp, deretter følger Brann, Vålerenga og Viking. Færrest tilskuere har Bodø/Glimt og Sogndal hatt, noe som kan være en overraskelse for mange som kjenner til fansen som står bak de ulike lagene. Totalt har over 600 gule kort og 24 røde kort funnet veien til denne fotballserien. I tillegg ser vi at tendensen går mot at laget som skårer først, ofte vinner. Men det er også tydelig at de fleste lagene spiller best på hjemmebane – hele 108 av totalt 240 kamper ble vunnet av hjemmelag, mot bare 70 som ble vunnet av bortelaget.