Fotballens historie

Verdens mest populære sport, både i antall utøvere og tilskuere. 209 nasjoner er medlem av FIFA, og i de fleste av disse nasjonene er fotball sporten over alle andre.

Fotballens spede begynnelse

Så langt tilbake som for to årtusener siden var første gang noe ble skrevet ned om en variant av fotball, og dette var i kinesisk litteratur. På 1300-tallet ble det nødvendig å forby spillet i sin helhet, da både mennesker og bygninger fikk gjennomgå, og skader oppsto. Den daværende varianten hadde ikke så mange regler som dagens versjon, og ble spilt i trange gater. Den gang da, skulle sport være en individuell aktivitet, og spillet ble ikke offentlig anerkjent. I 1477 ble fotball igjen forbudt, og brudd på loven kunne gi både fengselsstraff og bot.

Fotballens nyere tidsregning

his3Den industrielle revolusjonen mot slutten av 1700-tallet, formet den moderne fotballen i England. Noen tiår senere ble det strengere regler for spillet, og det ble enklere å se forskjellen på rugby og fotball. I begynnelsen ble disse to spillene kalt henholdsvis «the running game» og «the dribbling game». The Football Association ble opprettet i 1863, og reglene, nesten som vi kjenner dem i dag, ble avgjort og nedskrevet for all fotballaktivitet i England. Da ble det også slutt på å bruke hendene i spillet, og dermed oppsto Rugby Union i 1971, startet av de som var imot endringen. I 1876 oppsto amerikansk fotball, som en variant av rugby, og «over the pond» kaller de dette «football», og den europeiske typen kaller de «soccer». Les mer om nyere tids krav til fotballspillere i vår artikkel «Hvordan bli en bedre fotballspiller».

Spillets bakgrunn

Arbeiderklassen var de første som tok opp denne nye fotballen, og da de sosiale reformene førte til redusert arbeidstid, og mange fikk fri halv dag på lørdag, økte spillet i popularitet med eksplosiv fart. Og fordi man da hadde mer publikum å satse på, fikk spillet et stort oppsving som underholdning. Sist på 1800-tallet kom fotballen også over til land som Nederland og Danmark, samt til britiske kolonier og Sør-Amerika.

Formaliseringen av fotball som spill

Allerede i 1872 ble verdens første landskamp i fotball spilt, og da naturlig nok mellom Skottland og England, siden spillet enda ikke var spesielt vanlig på kontinentet. FIFA, Fédération Internationale de Football Association, oppsto i Paris i 1904, men hovedkvarteret ble senere flyttet til Zürich. Ganske spennende, er det ikke, å tenke på at den første landskampen ble spilt mer enn 30 år før spillet hadde et eget forbund som var ansvarlig?his1

Også Norge spilte sin første internasjonale fotballkamp tidlig på 1900-tallet, da de møtte Sverige til kamp i 1908. Norges Fotballforbund ble opprettet i 1902, og det første fotballaget i Norge startet opp i 1885, med navnet Christiania Footballclub.

Norsk medaljehistorikk

Sant å si har ikke herrene gjort mye utav seg i de høyere nivåene i fotball, og den beste prestasjonen er bronsemedalje i OL i 1936. For kvinnene har det gått atskillig bedre, og i tillegg til gullmedalje i OL i 2000 og bronsemedalje i OL i 1996, har de tatt en rekke EM-medaljer fra 1987 og frem til 2013.