Hvordan bli en bedre fotballspiller

Det sier seg selv at man må jobbe hardt for å bli god i fotball, og man må også jobbe med ulike typer teknikker. Her kommer det konkrete tips til hva man kan gjøre selv, og hvordan man bør legge opp treningen for å oppnå forbedring, slik at man kanskje ender med å spille i den norske fotballigaen en dag.

Vilje og motivasjon til å stå på

Dette er det de profesjonelle spillerne kaller den mentale delen, og den er særdeles viktig, både for å komme i gang og for å orke å fortsette i tunge stunder. For å bli god må man trene mye og ofte lenge, og man blir noen ganger fryktelig sliten. Har man ikke den mentale forberedelsen da, er det lett å gli ut og gi opp litt. Da risikerer man å miste eventuell fremgang, og dette er veldig demotiverende i seg selv.football7

Kosthold er viktig

Enhver profesjonell atlet kan fortelle deg i lange baner om hva kostholdet betyr for deres sportsgren. Hvilken type mat man fokuserer på, avhenger av hva man vil oppnå. For eksempel bruker vektløftere mye proteiner for å bygge muskulaturen opp, mens de som driver med sport som krever utholdenhet, behøver mer karbohydrater. Det er viktig å tenke både på innhold og på mengde, slik at man oppnår en god balanse for sin egen sportsgren. For fotballspillere er både utholdenhet og styrke viktig, men utholdenhet i større grad pga. lange kamper, og styrke er avgjørende i for eksempel dueller på banen. Under både trening og konkurranse blir fett og karbohydrater forbrent, men rett mengde av begge er veldig viktig for optimal ytelse.football5

Treningens innhold

Når man trener så mye man bør gjøre for å bli bedre, er det viktig med nok variasjon, og dette har sin bakgrunn i flere faktorer. Blant annet er dette viktig for å unngå at man overbelaster eller skader de delene av kroppen som blir utsatt for mest utfordringer ved gjentatte øvelser. I tillegg mister man fortere motivasjonen i det lange løp dersom treningen blir ensformig, da den da ofte blir oppfattet som monoton. Samtidig må man jo fokusere treningen på det som er viktig – nemlig å spille fotball. Derfor kan en løsning være at man trener en del fotball innendørs. Dette fører til god opptrening av koordinasjon, og er i tillegg en teknisk utfordrende aktivitet.

Treningsteknikker

football6For best mulig fremgang, er det viktig å tenke allsidig, slik at man både klarer å løpe lenge, løpe fort, hoppe både høyt og med presisjon, samt at man har bra koordinasjon. Derfor er det viktig både å spille med ball alene, en mot en og i gruppe, samt med utstyr som kjegler for å trene hastighet og ballkontroll. Hurtighet er noe av det som anses som vanskeligst å trene, da det er noe av det som avhenger mest av genene til hver enkelt. Bruk intervalltrening som et middel for å bli sterkere og mer utholdende, og husk endelig på å variere treningen. Også andre treningsformer bør flettes inn i fotballtreningen, slik at man unngår å kjede seg, bli skadet eller overbelaste kroppen. Løping bør være førstevalg, da dette er direkte nyttig i fotballspillet, og enten du foretrekker skøyter, svømming, sykkel eller ski, er det sunt og godt å bruke disse treningsformene som avveksling i en travel hverdag med ballen.